Safirul Kashmir – Cea mai Scumpă și Specială Culoare Albastră

safir Kashmir

Deși toate pietrele din corindon care nu sunt roșii (corindonul roșu este rubin) sunt denumite safire, safirul albastru este cel mai renumit și mai scump de pe piață. Timp de 150 de ani, safirele albastre extrase dintr-o regiune muntoasă greu accesibilă din Kashmir la o altitudine de peste 4500 m, situată la granița conflictuală dintre India și Pakistan, au fost printre cele mai rare geme de corindon. Atracția acestui safir Kashmir vine din culoarea sa profund saturată, de un albastru catifelat incomparabil.

De ce se numește safir Kashmir?

Termenul “Kashmir” face referire la o varietate de safir albastru, apreciată pentru caracteristicile sale unice. Acesta descrie acele safire care au o nuanță de un albastru violet până la albastru pur, cu saturație moderat puternică, până la saturație vie și ton mediu-închis. Safirele din Kashmir se remarcă prin incluziunile lor minuscule care împrăștie lumina și care îmbunătățesc saturația și intensifică aspectul culorii, dându-i un aspect catifelat, adesea descris drept “floare de colț albastră“.

Prețul per carat pentru safirele albastre netratate de calitate superioară este considerabil mai mare, în special pentru cele din Kashmir, acestea fiind mult mai apreciate decât variantele de calitate similară ce provin din alte zone. Safirul albastru Kashmir este cunoscut pentru obținerea celor mai mari prețuri pe piața safirelor, cu valori depășind uneori 200.000 dolari pentru fiecare carat. După albastru, culorile roz și portocaliu-roz padparadscha sunt cele mai valoroase.

Richelieu Sapphires
sursă: sothebys.com

De unde provine? Istoria safirului albastru Kashmir

Denumirea nu numai că denotă calitatea și frumusețea excepțională a acestor safire albastre, dar indică și originea geografică (regiunea Kashmir), aspecte ce contribuie masiv la exclusivitatea și raritatea lor.

Safirele Kashmir sunt extrem de apreciate pe piața gemelor datorită frumuseții și rarității lor. Au fost descoperite întâmplător, în timpul domniei lui Maharaja Ranbir Singh, în anul 1881, după o alunecare de teren pe un munte din lanțul Zanskar din Himalaya, aceste safire au fost găsite într-un depozit situat deasupra satului Sunjam, poziționat la o înălțime de 4.500 de metri.

Situată într-o zonă controversată din punct de vedere geopolitic și greu accesibilă, aproape de linia de zăpadă permanentă și într-o regiune disputată de Pakistan și India, mina de safir din Kashmir se află într-o zonă cunoscută pentru mișcările separatiste active.

Inelul Kashmir Blue Sapphire
sursă: christies.com

Clima aspră, înzăpezită și terenul montan accidentat au făcut ca mineritul să fie periculos și fezabil numai în perioade scurte de vară, în care muncitorii au îndurat condiții dure pentru a extrage unele dintre cele mai mari și mai fine safire din Kashmir. Mai mult, tehnicile primitive de minerit ale vremii au complicat și mai mult procesul, făcând extrem de dificilă descoperirea lor. La început, au fost extrase cantități semnificative de safire albastre de foarte bună calitate, însă, resursele s-au epuizat, iar numărul și calitatea pietrelor a început să scadă. Faima safirelor din Kashmir se învârte în jurul celor extrase între anii 1881 și 1887. 

Safirele Kashmir pot varia foarte mult în calitate, culoarea râvnită de albastru rezidă adesea doar în secțiuni specifice de cristale mai mari, necesitând tăiere cu multă precizie pentru a li se evidenția culoarea. Suprafețele acestor cristale sunt predispuse la coroziune, ceea ce poate subția stratul de culoare în timpul procesului de fațetare.

The Jewel of Kashmir
sursă: sothebys.com

3 cele mai celebre safire Kashmir vândute cu prețuri record

Richelieu Sapphires, o pereche de cercei magnifici cu safirele fațetate cushion și diamante, au fost vânduți cu 8.358.520 de dolari la o licitație Sotheby’s Geneva în noiembrie 2013, stabilind un record pentru o astfel de bijuterie cu safir albastru Kashmir, natural. Cântărind 26.66 și 20.88 carate, pietrele s-au vândut cu 175.821$/ct. Ambele pietre, neîncălzite, au rapoarte Gubelin și SSEF.

Inelul Kashmir Blue Sapphire de 35.09 carate s-a vândut cu 7.357.999 de dolari la Christie’s Geneva în mai 2015, stabilind un nou record de licitație pentru un safir Kashmir. Inelul, care are 200.000 de dolari per carat, conține un safir albastru catifelat intens saturat, cushion cut, fără indicii cum că piatra ar fi fost tratată.

The Jewel of Kashmir,un inel cu safir emerald cut de 27.68 de carate, înconjurat de doua rânduri de diamante, s-a vândut cu 6.7 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong în mai 2015. Această gemă rară, cunoscută pentru culoarea albastră saturată, a captivat cumpărătorii. Cu o claritate excepțională și fără tratamente termice, nuanțele sale de albastru vii sunt rezultatul unei tăieturi bine proporționate.


Aceste caracteristici fac dintr-un safir Kashmir să fie unul dintre cele mai scumpe și dorite safire albastre la nivel global. Deși anumite safire din Birmania sau Ceylon (Sri Lanka) sunt extrem de valoroase și apreciate din punctul de vedere al calității, safirele din Kashmir se află în topul preferințelor. Raritatea extremă a acestor pietre prețioase le înconjoară cu o alură aproape legendară.

Chiar dacă termenul de “Kashmir” atribuit unui safir denotă originea sa geografică și sugerează potențiala raritate și valoare, acesta nu asigură în mod inerent și calitatea pietrei. Având în vedere aceste aspecte, nu trebuie să subestimăm importanța serviciilor de certificare gemologică în determinarea calității și valorii reale ale unui safir albastru, efectuate de instituții recunoscute și acreditate, precum laboratorul gemologic AGL.

Filipas Raluca

Postați un comentariu

Your email address will not be published.