Safirul Albastru – Proprietăți, Culori, Claritate

safir albastru

Safirul albastru, o piatră prețioasă cu o istorie vibrantă și de o culoare extraordinară, a captivat omenirea de mii de ani. Descoperit pentru prima data în jurul anilor 800 î.Hr., safirul este renumit nu numai pentru aspectul uimitor, ci și pentru duritatea sa excepțională, fiind al treilea cel mai dur mineral, după diamant și moissanit.

Simbolizând în mod tradițional noblețea, adevărul, sinceritatea și loialitatea, piatra de safir a împodobit veșmintele regalității și ale clerului de-a lungul timpului, consolidându-și statutul printre elite. Safirul albastru setează standardul de culoare pentru alte pietre prețioase albastre, cum ar fi topazul și tanzanitul.

Termenul de “safir“ derivă din cuvântul latinesc “sapphirus“ și grecescul “sáppheiros“ care se traduce prin “piatră prețioasă albastră“. De asemenea, grecii par să fi folosit această denumire și pentru o altă piatră albastră – lapis lazuli, iar safirul să fi fost reprezentat de cuvântul grec “hyakinthos“. O altă posibilă origine a cuvântului provine din sanscrită “sanipriya“, care indică „o piatră de culoare închisă, sacră pentru Saturn”.

Ce este safirul?

Toate gemele formate din corindon, cu excepția celor roșii (care sunt rubine), sunt denumite safire. Safirul include toate culorile curcubeului, altele decât roșul rubiniu, termenul fiind folosit în mod specific pentru corindonul albastru, dar și pentru nuanțele de safir galben, roz, portocaliu etc.

Unele pietre prezintă fenomenul de schimbare de culoare, cel mai adesea trecând de la albastru în lumina zilei sau sub lumină fluorescent, la purpuriu sub lumina incandescentă. Safirele pot fi chiar și gri, negre, maro sau albe. Unele safire prezintă fenomenul de asterism cu 6 sau 12 raze.

Prețul unui safir albastru rar poate atinge cele mai ridicate cote, uneori peste 200.000$/ct (în prezent recordul este de 242.145$/ct pentru un safir albastru Kashmir).

Proprietățile safirului

  • Mineral: corindon
  • Compoziție: oxid de aluminiu
  • Culoare: toate, în afară de roșu. Poate fi incolor, alb, gri, albastru, albastru verzui, verde, violet, purpuriu, portocaliu, galben, verde gălbui, maro, chihlimbar auriu, roz piersică, roz, negru.
  • Indice de refracție: 1.757 – 1.779
  • Dispersie: 0.018
  • Birefringență: 0.008 – 0.010
  • Greutate specifică: 3.99 – 4.10
  • Duritate Mohs: 9
  • Gradul de transparență: transparent spre opac
  • Tratamente: tratament termic, difuzie Lattice, acoperire cu flux  (overgrowth), îmbunătățirea clarității, difuzie cu beril sau titan, umplerea fracturilor cu sticlă.
  • Incluziuni: ace rutile, cristale de zircon, zonare de culoare
  • Surse miniere: Australia (aprox. 50% din volumul producției mondiale), Kashmir, Cambodgia, unele zone din Madagascar, China, Nigeria, Vietnam, Myanmar, Kashmir, Sri Lanka, Yogo Gulch din Montana, Kenya, Thaïlanda, Tanzania, Statele Unite ale Americii, Brazilia
culoarea safirului albastru

Culoarea safirului albastru

Culoarea pietrei de safir albastru, un factor decisiv în stabilirea valorii de piață, variază de la albastru foarte deschis la albastru violet închis și chiar și albastru verzui.

Safirele cele mai dorite și valoroase sunt acelea cu nuanțe de albastru catifelat sau albastru violet, având tonuri de la mediu spre mediu-închis și o saturație intensă. În contrast, safirele mai accesibile din punct de vedere al prețului sunt cele cu nuanțe de albastru verzui sau cu pleocroism evident în albastru verzui, care prezintă fenomenul de zonare a culorii, un aspect cenușiu și tonuri foarte deschise sau foarte închise.

Un mit sugera că nuanțele intense ale safirelor sunt rezultatul expunerii la soare, însă studiile moderne arată că variațiile de culoare, tonalitate și saturație sunt date de oligoelementele prezente în structura sa.

Corindonul, compus în principal din aluminiu și oxigen și format în medii cu concentrații scăzute de siliciu, este incolor în forma sa pură. Când corindonul conține fier și titan, devine safir albastru, cu o intensitate a culorii direct proporțională cu cantitatea de fier.

Există două tipuri principale de safire:

  • bazaltice, care sunt mai bogate în fier și mai închise la culoare, cu un puternic pleocrism verzui;
  • non-bazaltice, care se formează în condiții metamorfice și care tind să aibă un conținut mai redus de fier și o culoare mai puțin intensă.

Termeni comerciali folosiți pentru a descrie safirul albastru

Safirul albastru, precum rubinul și smaraldul, este adesea descris prin termeni care indică originea geografică. Cu toate acestea, safirele din aceeași locație pot arăta diferit în termeni de calitate și aspect. Este crucial să nu se folosească numele locației pentru a descrie aspectul safirului fără o confirmare clară a originii sale, deoarece percepțiile asupra acestor termeni pot varia subiectiv.

Safirele din Kashmir se disting prin nuanțe de albastru violet până la albastru pur, recunoscute pentru calitatea superioară și aspectul catifelat dat de incluziunile minuscule care împrăștie lumina. În contrast, safirele din Birmania prezintă o culoare intensă, ușor violet spre albastru, dar care nu prezintă aspectul catifelat al unui safir din Kashmir.

Din Sri Lanka provin cele mai mari safire, fiind cunoscute și sub numele de Ceylon, safire cu nuanțe de albastru – albastru violet strălucitoare, unele denumite “albastrul cerului” datorită tonurilor deschise, cu aspect variat și strălucitor. Safirele din Pailin, Cambodgia, impresionează prin culoarea albastră atrăgătoare și calitatea superioară, în timp ce safirele australiene sunt renumite pentru culorile închise, cu aspect de cerneală, care uneori pare mătăsoasă sau tulbure. Termenul “albastru regal” definește safirele cu un albastru profund și saturat, câștigând popularitate în comerț.

Deoarece noile surse de safire, cum ar fi Madagascarul, produc pietre de calitate comparabilă cu cele tradiționale, cu incluziuni similare, utilizarea termenilor comerciali, specifici unei anumite regiuni devine tot mai puțin relevantă. Totuși, clienții încă apreciază și investesc sume considerabile în bijuterii cu safir, atunci când acestea sunt autentificate de laboratoare gemologice care atestă originea lor din surse renumite.

dimensiune si taiere safir albastru

Dimensiunea si tăierea safirului

Valoarea unui safir albastru este influențată de câțiva factori, printre care dimensiunea, calitatea tăieturii, priceperea tăietorului, dar și tratamentele aplicate. Safirele albastre variază în dimensiune de la câteva puncte la sute de carate.

Aspectul cristalului de safir brut, de obicei piramidă hexagonală sau bipiramidă, dictează forma și dimensiunea finală a pietrei, rezultând adesea pavilioane adânc fațetate. Safirele albastre prezintă tăietură ovală sau pernă, cu coroane strălucitoare și pavilioane tăiate în trepte și, uneori, în formă de pară, care pot obține prețuri mult mai ridicate dacă pietrele sunt mari și de calitate bună.

Prin folosirea tehnicilor specializate, se încearcă maximizarea culorii, clarității și strălucirii fiecărei pietre, făcând fiecare safir unic. Procesul de tăiere ia în considerare simetria pietrei și zonarea culorii, acordând prioritate unor factori precum uniformitatea suprafeței și intensitatea culorii pentru a obține nuanțe atractive din punct de vedere comercial.

Claritatea safirului albastru

Deși atât safirele, cât și rubinele sunt formate dintr-o structură minerală similară, safirele au adesea o claritate mai bună. Acestea pot varia de la transparent la opac, pietrele transparente fiind cele mai valoroase. Safirele pot avea mai multe tipuri de incluziuni, cum ar fi ace, cristale minerale, pene, amprente și zonarea culorii. Fiecare tip de incluziune influențează diferit strălucirea pietrei.

În general, incluziunile scad valoarea unui safir. Prețul poate scădea semnificativ dacă incluziunile afectează durabilitatea pietrei. Totuși, anumite incluziuni pot crește valoarea safirelor. Cele mai valoroase safire din Kashmir conțin mici incluziuni de mătase care le conferă un aspect catifelat. Aceeași mătase provoacă un fenomen remarcabil de asterism în safirele stea.

Marea majoritate a safirelor extrase au culori pale și neatrăgătoare. Pentru a le crește atractivitatea, tratamentul termic, o tehnică veche de secole, îmbunătățește culoarea, claritatea și aspectul general al safirelor, făcându-le potrivite pentru piața pietrelor prețioase.


Se estimează că multe dintre safirele vândute astăzi sunt supuse acestor tratamente pentru a le spori dezirabilitatea. Safirele netratate, de calitate premium, care constituie o mică parte a pieței, sunt cele mai exclusive și mai valoroase.

Originea, culoarea, tăietura, claritatea, dimensiunea și tratamentele unui safir albastru sunt factori care definesc clasificarea pietrei. Serviciile de expertiză gemologică sunt esențiale pentru a determina cu exactitate calitatea și valoarea safirului. Evaluarea corectă de către gemologi acreditați, însoțită de un raport gemologic eliberat de un laborator de renume, confirmă autenticitatea și calitatea pietrei de safir albastru.

Filipas Raluca

Postați un comentariu

Your email address will not be published.