Cele mai Celebre Rubine din Lume și Povestea Lor

cele mai celebre rubine din lume

Culoarea intensă de un roșu purpuriu a rubinului a cucerit inimile iubitorilor de pietre naturale, dar și ale colecționarilor. Câteva dintre cele mai celebre rubine din lume au o poveste care ar putea eclipsa moștenirile deținătorilor lor.

Legenda spune că rubinele ar proveni din Valea Mogok, acum Myanmar (Birmania), supranumită „Valea Rubinelor”.

Aceste pietre prețioase de rubin au fost admirate de-a lungul secolelor de monarhii europeni, citate în textele biblice, purtate de războinicii din Birmania antică pentru protecție în luptă și oferite zeităților hinduse pentru o soartă mai bună.

Descoperă istoria fascinantă a 5 rubine celebre uimitoare și explorează misterul și frumusețea care le-au transformat în adevărate legende.

Rubinul Nawata

cel mai celebru rubin din lume Nawata
sursă: gia.edu

Rubinul Nawata este unul dintre cele mai celebre rubine din lume. Acest lucru se datorează atât greutății sale uluitoare de 496.5 carate, cât și legendei tumultuoase care îi înconjoară descoperirea și destinul. O piatră de o frumusețe fără egal, acest rubin netăiat este prețuit precum o comoară națională de către Uniunea din Myanmar și este adesea menționat prin numele său alternativ, rubinul SLORC (acronim pentru Comitetul de Stat pentru Restabilirea Legii și Ordinii).

A fost descoperit în anul 1990 în Dat Taw, situat în renumita regiune minieră Mogok din Birmania de către Than Htun, un proprietar de bordel din Mandalay. Acesta a încercat să fure rubinul și să fugă cu el în Thailanda cu scopul de a-l vinde pentru suma de 2 milioane de dolari. Planul i-a fost dat peste cap atunci când autoritățile militare birmane au fost informate despre transportul ilegal al rubinului. Than Htun a fost prins și executat, iar oficialii birmanezi de rang înalt implicați în contrabandă au fost condamnați la închisoare.

Rubinul Edward

rubin de culoare birmana Edward Ruskin
sursă: gia.edu

Rubinul Edward, cunoscut și sub numele de Rubinul Ruskin, este o piatră cu o profundă semnificație istorică și frumusețe remarcabilă. Rubinul, cu o greutate de aprox 167 carate, este prezentat drept unul dintre cele mai celebre rubine birmane, un exemplar renumit pentru culoarea intensă și translucența excepțională.

Originea acestei pietre prețioase colorate datează din sec. al 19-lea, când a fost descoperit în Birmania. Numele rubinului este dat de generalul-maior Sir Herbert Edwardes, o figură distinsă a imperiului Britanic. A fost donat Muzeului de Istorie Naturală din Londra de John Ruskin în 1887. Cristalului îi lipsește calitatea necesară pentru fațetare, însă este unul dintre cele mai semnificative rubine de culoare birmană existente astăzi.

Rubinul Rosser Reeves

cel mai celebru rubin cu asterism Rosser Reeves
sursă: si.edu

Rubinul Rosser Reeves, o piatră prețioasă spectaculoasă cu tăietură cabochon și greutate de 138.7 carate, a fost descoperit în Sri Lanka. Este unul dintre cele mai celebre rubine cu asterism din lume. Claritatea sa excepțională și modelul bine definit al stelei cu 6 raze îl deosebesc de alte rubine celebre, întruchipând o frumusețe și o translucență fără egal.

Faima pietrei a luat naștere odată cu achiziția sa pe la mijlocul anilor 1950. Numit după Rosser Reeves, un pionier al publicității televizate, care a considerat acest rubin ca fiind talismanul său personal. Reeves a donat rubinul Institutului Smithsonian în anul 1965.

Inițial, piatra a avut o greutate de 140 carate, dar a trebuit să fie modificată și tăiată din cauza defectelor de suprafață. A trecut printr-un proces delicat de repolish pentru a-i înfrumuseța aspectul asterismului și a îndepărta zgârieturile minore.

Rubinul DeLong Star

rubinul DeLong Star
sursă: wikipedia.org

Rubinul DeLong Star, o piatră de 100.32 carate (20.064 grame), are o tăietură oval cabochon și prezintă fenomenul de asterism. A fost descoperit in Birmania în anii 1930. Nuanța de roșu-orhidee și steaua cu 6 raze au captivat-o pe Edith Haggin DeLong, o cunoscută pasionată de pietre prețioase, ducând la achiziționarea rubinului în 1937 pentru prețul de 21.000 dolari. Piatra a fost donată apoi Muzeului American de Istorie Naturală.

Frumusețea rubinului a atras rapid atenția hoților, ducând la furtul acestuia în 1964 alături de alte pietre prețioase notabile. Într-un final, rubinul DeLong Star a reușit să revină acasă, însa călătoria sa nu a fost mai puțin dramatică. A fost vorba de o răscumpărare și eventuala sa descoperire într-o cabină telefonică, finanțată de generozitatea omului de afaceri John D. MacArthur.

Rubinul Sunrise

cel mai scump rubin din lume Sunrise

Rubinul Sunrise, a deținut recordul pentru cel mai scump rubin din lume (din 2015 până în 2023) este o piatră netratată termic de o culoare roșu intens cu greutate de 25.59 Carate. Este denumit rubin „sânge de porumbel” și considerat a fi una dintre cele mai rare culori ale rubinului. La fel ca alte rubine celebre din lume, a fost extras din Mogok. Tăietorii care au modelat rubinul au ales o tăietură pernă, bine proporționată, care permite diverse reflexii interne.

Numit după o poezie scrisă de poetul Rumi din secolul al 13-lea, Sunrise este unul dintre cele mai mari rubine fațetate. A fost vândut la o licitație Sotheby’s în Geneva, în data de 12 mai 2015 pentru suma de 30.3 milioane dolari, preț care a doborât recordurile mondiale pentru rubin, precum și pentru pietrele colorate în general. Rubinul Sunrise este montat între două diamante în formă de scut (de 2.47 și 2.70 carate) pe un inel creat de celebra casă de bijuterii elvețiană, Cartier.

În anul 2023 Rubinul Sunrise a fost detronat de către Estrela de Fura, un rubin de 55.22 ct, extras din minele din Mozambic (fiind cel mai mare rubin brut găsit vreodată, 101 ct) care s-a vândut pentru suma de 34.8 milioane de dolari.

Pe lângă aceste 5 cele mai celebre rubine din lume, ar mai fi de menționat rubine precum Maharlika (India – 10.82 ct), Neelanjali (cu dublu asterism – 1.37 ct) sau Carmen Lúcia (Birmania – 23.1 ct).

O evaluare gemologică detaliată a rubinelor este crucială nu doar pentru determinarea valorii lor, ci și pentru garantarea conservării acestora pentru viitor. Despre rubine și alte pietre colorate poți citi mai multe pe blogul AGL.

Share:

Filipas Raluca

Postați un comentariu

Your email address will not be published.