- Home
- Page
Gemologie
Ce este gemologia?
Gemologia, o ramură a mineralogiei, este o disciplină științifică care se concentrează asupra studierii gemelor. Însă, cu adevărat centrală în această știință este capacitatea de a identifica, certifica și clasifica aceste pietre. Profesioniștii care activează în domeniul gemologiei poartă titulatura de gemologi.
Gemologii sunt specializați în examinarea fizică a gemelor – fie ele naturale și sintetice – utilizând tehnologie computerizată și instrumente avansate specifice. Instrumentele folosite sunt lupa, microscopul, polariscopul, dicroscopul, spectroscopul, refractometrul, cântarul, fibra optică, sfera pentru interferență, lanterna cu lumină caldă și rece, lumina UV (SW – shortwave – și LW – longwave – ).
Pietrele naturale pot fi deosebite de cele sintetice, iar în unele cazuri se pot detecta și tratamentele aplicate.
Pentru a obține un rezultat corect în evaluarea unei pietre, este nevoie de un gemolog care să dețină cunoștințe vaste și ani de experiență și un laborator echipat cu toate instrumentele necesare.
Anumite persoane, printre care colecționari și investitori, înțeleg gemele în primul rând ca pe o investiție financiară. Totuși, pentru a face diferența între o piatră prețioasă de o valoare excepțională și una de o calitate mai modestă, aceștia trebuie să se bazeze pe serviciile unui gemolog.
Abordarea științifică permite experților noștri să ofere rapoarte precise și obiective conform standardelor GIA asupra autenticității și a caracteristicilor gemelor. Un exemplu semnificativ de abordare în gemologie, pe care și noi la AGLgems îl aplicăm, este folosirea celor 4C-uri pentru a stabili calitățile unui diamant, care se referă la carataj, claritate, culoare și tăietură. GIA (Gemological Institute of America) a creat acest sistem pentru a standardiza procesul de evaluare a diamantelor.
CARAT
CLARITATE
CULOARE
TĂIETURĂ (CUT)
Evaluarea pietrelor și a bijuteriilor
O examinare detaliată a fiecărui element, începând de la piatra prețioasă însăși și până la detaliile de prelucrare ale bijuteriei, ce are ca scop identificarea si clasificarea acestora.
Certificarea pietrelor și a bijuteriilor
Certificarea prin intermediul unui raport gemologic implică o evaluare amănunțită. Acest document oferă o analiză detaliată a proprietăților gemologice ale pietrelor prețioase.
Pietrele naturale, cunoscute și sub denumirea de pietre prețioase sau semiprețioase, sunt rezultatul unor procese geologice complexe care au loc în adâncurile Pământului. În aceste locuri în care temperaturile și presiunea sunt extrem de ridicate, substanțele minerale încep să cristalizeze și să se dezvolte în structuri cristaline unice. Mai apoi, prin forțele geologice ale naturii, aceste pietre sunt aduse la suprafață. Fiecare piatră naturală are o poveste fascinantă legată de modul în care s-a format și a ajuns să fie prețuită pentru frumusețea și raritatea sa. Descoperă-le pe fiecare într-un articol dedicat pe blogul AGLgems.
DIAMANT
Diamantul este una dintre cele mai prețioase și frumoase comori ale naturii, apreciat pentru aspectul incolor și puritatea sa. Este format dintr-un singur element: carbon și este cel mai dur dintre toate pietrele prețioase. Majoritatea diamantelor au peste un miliard de ani și se formează adânc în interiorul Pământului.
SAFIR
Safirul este recunoscut pentru culoarea sa albastră pură și pentru durabilitatea sa excepțională, ceea ce îl face o piatră prețioasă deosebită. Totuși, safirul nu se limitează doar la nuanțele de albastru, el se găsește într-o varietate impresionantă de culori, oferind toate nuanțele curcubeului, cu excepția culorii roșii.
RUBIN
Rubinul, una dintre cele mai populare pietre prețioase folosite in bijuterii, are o durabilitate remarcabilă. Această piatră prezintă o culoare roșie caracteristică, care poate varia în intensitate, atingând niveluri vii de saturare. Totuși, rubinele sunt adesea supuse unui număr mai mare de tratamente decât majoritatea celorlalte pietre prețioase.
SMARALD
Smaraldul este asociat cu culoarea verde încă din antichitate și este considerat una dintre cele mai apropiate de perfecțiune pietre prețioase. Acestă piatră, care face parte din familia berilului (ce include și acvamarinul), a fost prețuită în trecut de cuceritorii spanioli, de regii incași, de moguli și faraoni.
TANZANIT
Cu un echilibru perfect între tonuri de albastru bogat, violet vibrant și purpuriu profund, tanzanitul poate fi întâlnit într-un singur colț al lumii, în apropierea Muntelui Kilimanjaro. Cunoscut și sub numele de “piatra Tanzaniei,” datorită locului său de descoperire în 1967, tanzanitul este una dintre cele mai apreciate pietre prețioase colorate.
PERLA
Perlele, cu micile lor sfere strălucitoare, formele baroce lucioase și șirurile seducătoare, sunt adevărate bijuterii organice. Acestea se formează în corpul moluștelor marine și de apă dulce, fie ca produse ale naturii, fie cultivate cu migală și grijă de către oameni. Cu strălucirea lor distinctă, textura netedă și nuanțele subtile, perlele rămân elemente fundamentale în lumea bijuteriilor.