Rubinul – Cea mai Valoroasă Piatră Roșie. Proprietăți, Culori, Claritate

piatra de rubin

Descoperit în urmă cu aproximativ 2500 de ani, rubinul este denumit în sanscrita veche drept regele pietrelor prețioase. Cunoscut pentru faptul că poate avea cel mai mare preț per carat dintre toate pietrele colorate atunci când este netratat (aproximativ 1.2 milioane de $/ct), rubinul este o varietate de corindon, de culoare roșie. Piatra de rubin este una dintre cele mai valoroase pietre naturale, alături de smarald, safir și diamant, care și el poate avea cel mai mare preț per carat dintre toate pietrele, cu excepția unor diamante fancy.

Roșul intens și vibrant al rubinului nu este doar un spectacol vizual, ci și un simbol al celor mai intense emoții precum dragoste și pasiune, mânie și furie. Termenul de “rubin” derivă din cuvântul latinesc “ruber“, care înseamnă roșu și care reflectă pe deplin aceste emoții puternice.

Gama de nuanțe variază de la roșu portocaliu la roșu purpuriu, dar pentru ca o piatră să fie considerată rubin, roșul trebuie să fie dominant. Înaintea dezvoltării științei și tehnologiei în domeniul gemologiei, toate pietrele roșii erau frecvent catalogate drept rubine. Acest lucru însemna că pietre precum spinelul, granatul și turmalina, care astăzi sunt recunoscute ca fiind categorii distincte, erau în trecut grupate sub eticheta generică de rubine, fără a se face distincția între diferitele lor tipuri și caracteristici.

Proprietățile rubinului

  • Mineral: corindon
  • Compoziție: oxid de aluminiu
  • Culoare: roșie
  • Indice de refracție: 1.762 – 1.770
  • Dispersie: 0.018
  • Birefringență: 0.008 – 0.010
  • Greutate specifică: 4.00 (+/- 0.05)
  • Duritate Mohs: 9
  • Gradul de transparență: transparent spre opac
  • Tratamente: tratament termic (încălzirea rubinelor este cel mai răspândit tratament), umplerea fracturilor cu un aditiv – flux, umplerea cu anumite substanțe precum sticlă plumbată, vopsirea, difuzia prin rețea, difuzie Lattice
  • Incluziuni: ace de boehmit, ace rutile, diverse cristale, incluziuni de amprente, zonare de creștere și zonare de culoare.
  • Surse miniere: Africa, Asia de Sud-Est și Asia Centrală, Mozambic, Tanzania, Madagascar, Malawi, Kenya, Myanmar (Mogok, sursa legendară  și Mong Hsu, sursa modernă), Vietnam, Cambodgia, Afganistan, Pakistan, Thailanda, Jaipur din India, Sri Lanka și provincia Guangdong din China
Proprietățile rubinului

Culoarea rubinului

Calitatea și prețul unui rubin sunt determinate de câțiva factori. Culoarea este cel mai semnificativ dintre toate, urmată de claritate, dimensiuni, tratamentele aplicate și uneori chiar și originea geografică.

Rubinul face parte din aceeași specie (Corindon) ca și safirul, fiind un oxid de aluminiu care se poate forma numai în condiții ideale de temperatură și presiune și numai într-un mediu cu conținut scăzut de siliciu. Corindonul, în forma sa cea mai pură, este incolor, însă prezența anumitor oligoelemente dau variații de culoare. În cazul rubinului, cromul este elementul cheie responsabil de culoarea roșie. Cantitatea de crom influențează intensitatea și saturația culorii rubinului, contribuind și la fenomenul de fluorescență.

Cele mai valoroase rubine prezintă un roșu până la roșu ușor purpuriu, cu tonuri medii întunecate și saturație vie. Tonurile mediu spre închis sunt apreciate atâta timp cât nu afectează negativ strălucirea pietrei. Dacă tonul culorii este prea deschis, piatra este clasificată drept safir roz, nu rubin, chiar dacă are o saturație ridicată.

Există dezbateri între comercianți despre distincția dintre rubin și safir roz, deoarece tehnic, rozul poate fi inclus în nuanțele de roșu. Însă pentru ca o anumită piatră să poată fi considerată rubin, culoarea dominantă trebuie să fie roșu. Rubinele pot avea tente portocalii, purpurii și roz, atâta timp cât culoarea dominantă este roșu, în caz contrar piatra va fi catalogată ca fiind safir portocaliu, safir purpuriu sau safir roz.

Laboratoarele gemologice identifică rubinele comparând culoarea dominantă a pietrei cu mostre standard sub diferite tipuri de iluminare.

Sursa geografică de extragere a rubinelor are un rol esențial în caracteristicile acestora. Celebrele rubine din Myanmar, Afganistan și nordul Vietnamului, care se formează în marmură și sunt lipsite de fier, afișează un roșu pur cu fluorescență remarcabilă sub lumina soarelui și lumina ultravioletă. Pe de altă parte, rubinele extrase din depozite bazaltice, cum ar fi cele din Thailanda sau Cambodgia, au un conținut ridicat de fier, ceea ce le conferă tonuri mai întunecate și inhibă fluorescența.

Ce alte denumiri are?

Rubinul este deseori descris într-un mod care evidențiază culoarea sa intensă. De exemplu, roșul rubinului este comparat cu culoarea sângelui (pigeon blood).

Rubinul, cu ale sale culori vibrante, se poate asemăna cu nuanțele unor flori și fructe. Această asemănare a culorii a influențat chiar denumirea unor fructe, precum rodia sau grapefruitul Ruby Red care prezintă o culoare roșie similară cu cea a unui rubin natural.

Calitatea și culoarea unui rubin pot depinde de locul de unde a fost extras, dar acest lucru nu este întotdeauna consistent. Spre exemplu, rubinele “birmaneze” originare din Myanmar, renumite pentru calitatea lor excepțională sunt adesea descrise ca rubine “sânge de porumbel”. Au o nuanță roșie până la roșu violet, cu saturație vie, ton ușor închis, cu incluziuni minuscule, prezentând adesea o fluorescență roșie strălucitoare la lumina ultravioletă. Alte denumiri precum “Thai” sau “Pailin” sunt folosite pentru a descrie rubinele cu nuanțe de culoare specifice.

evaluarea rubinelor

Dimensiunea și tăierea rubinelor

Tăierea rubinelor implică mai mulți factori, cel mai important fiind structura cristalină a rubinului. Aceasta determină tipurile de tăieturi posibile, cum ar fi prisme hexagonale, prisme alungite și bipiramide.

Majoritatea rubinelor sunt tăiate în forme ovale și cushion cut (formă de pernă), având coroane tăiate strălucitor și pavilioane tăiate în trepte. Rubinele cu formă rotundă sau pară, mai ales dacă sunt mari și de calitate superioară, sunt însă rare.

Pleocroismul, care prezintă culori diferite în direcții diferite ale cristalului, afectează, de asemenea, tăierea. Tăietorii urmăresc să reducă culoarea roșu-portocaliu prin orientarea tăieturii perpendicular pe axa optică a cristalului, echilibrând pierderea în greutate. Standardizarea dimensiunii rubinelor scumpe duce adesea la o pierdere semnificativă în greutate, în timp ce dimensionarea rubinelor de calitate medie este mai flexibilă, cu un set de rubine ovale de 6×4 mm, care poate include pietre ce variază de la 5.5×3.5 mm la 5×4.5 mm.

Claritatea rubinului

Rubinul fără incluziuni este extrem de rar, de regulă prezintă incluziuni precum ace rutile, diverse cristale, urme de creștere etc. Aceste incluziuni pot crește sau scădea din valoarea de piață a unui rubin. Partea bună este că ajută la diferențierea rubinelor naturale netratate de rubinele de sinteză, tratate sau simulate.

De exemplu, rubinele din Myanmar au o culoare mai moale și o distribuție mai bună a luminii datorită acelor rutile, spre deosebire de rubinele cu aspect mai închis din Thailanda și Cambodgia. Cu toate acestea, incluziunile de dimensiuni mari pot face ca un rubin să își piardă din durabilitate și îi pot reduce transparența, strălucirea și valoarea.


În procesul de evaluare a rubinelor, un gemolog din cadrul laboratorului nostru, efectuează o examinare amănunțită a diferitelor caracteristici ale pietrei, inclusiv culoarea, luminozitatea, saturația, puritatea și claritatea precum și prezența sau absența incluziunilor, dar și anumite fenomene optice pe care piatra le are.

Fiecare dintre aceste aspecte necesită o bună pregătire și observare minuțioasă, iar gemologii noștri acreditați GIA analizează piatra cu ajutorul aparaturii adecvate. Acest întreg proces asigură o evaluare precisă a calității și valorii unei pietre naturale atât de rare, cum este rubinul.

Procesul de evaluare este și mai relevant când include un raport gemologic eliberat de un laborator renumit, precum este Advanced Gemological Laboratory – AGL. Acest lucru garantează o verificare amănunțită și profesionistă a autenticității și calității unei pietre de rubin, fiind o bază solidă pentru a-i putea aprecia valoarea reală a acesteia.

Share:

Filipas Raluca

Postați un comentariu

Your email address will not be published.