Cei 4C – Culoarea Diamantelor și Modul de Gradare

cei 4C - culoarea diamantelor

Unul dintre cei 4C, culoarea diamantelor, este definită prin absența vizibilă a culorii. Această caracteristică, alături de tăietură, claritate și carataj, joacă un rol crucial în determinarea valorii și calității generale a unui diamant.

Uneori, este dificil să asociezi termenii „diamante” și „culoare”, deoarece majoritatea oamenilor percep diamantele ca fiind incolore. Însă, în realitate, multe diamante care par incolore au, de fapt, o cantitate mică de culoare, care este rezultatul proceselor naturale survenite pe parcursul formării lor.

Diamantele sunt evaluate în funcție de cât de aproape sunt de incolor – cu cât prezintă mai puțină culoare, cu atât valoarea lor este mai mare. O excepție de la această regulă o reprezintă diamantele fancy (fancy diamonds), care pot avea culori precum albastru, roșu, verde, roz, portocaliu etc. și care au o valoare comercială ridicată datorită rarității lor. Prin urmare, este esențial să înțelegem importanța unei gradări corecte a culorii diamantelor.

Scala de gradare a culorilor GIA pentru diamante

Scala de gradare a culorilor GIA
Sursă: GIA, GIA 4Cs Color

Sistemul de gradare a culorilor GIA este standardul recunoscut internațional în industria gemologică și analizează absența sau prezența culorii în diamante. Scala începe cu litera D (incolor) și continuă cu prezența crescândă a cantității de culoare până la litera Z (galben sau maro deschis).

Fiecare notă de literă în gradarea culorii diamantelor reprezintă o gamă îngustă de culoare, nu un punct specific. Prin urmare, două diamante care au același grad de culoare pot prezenta ușoare variații în profunzimea culorii lor.

Pentru a determina corect aceste grade, diamantele sunt evaluate comparativ cu pietre de referință bine stabilite (GIA Master Stones), sub iluminare controlată și condiții precise de observare.

Gradarea culorii diamantelor

culoarea diamantelor
Sursă: GIA, GIA 4Cs Color

Înainte ca GIA să dezvolte, în 1950, Scala de Culoare D-to-Z, se aplicau diverse alte sisteme ce includeau litere din alfabet (A, B, C cu multiple A-uri pentru cele mai calitative pietre), cifre arabe (0, 1, 2 3) și numere romane (I, II, III), precum și descrieri precum „gem blue”, „white” sau „blue white”. Toate aceste sisteme duceau la incoerență și imprecizie în gradarea culorii diamantelor.

Cele 23 de grade ale scalei de culoare GIA sunt împărțite în 5 intervale:

D, E, F – diamante complet incolore. Cea mai valoroasă și extrem de rară culoare pentru un diamant este D. Gradele E și F prezintă urme vagi de culoare culoare, detectabile doar de un gemolog cu experiență.

    G, H, I, J – diamante aproape incolore. Gradele G și H prezintă nuanțe subtile de galben sau maro, sesizabile doar în comparație directă cu probe incolore și sub iluminare specifică. Gradele I și J prezintă tonuri de galben aproape nedetectabile.

    K, L, M – diamante slab colorate. Prezintă nuanțe de galben sau maro ușor perceptibile.

    N, O, P, Q, R – diamante foarte ușor colorate. Tonurile de galben sunt vizibile chiar și pentru un ochi neantrenat, dar au avantajul de a fi uneori comercializate la prețuri mai accesibile.

    S, T, U, V, W, X, Y, Z – luminoase. Diamantele afișează o colorație vizibilă și evidentă de galben deschis sau maro deschis.

      Multe dintre aceste diferențe de culoare sunt atât de subtile încât pot trece neobservate pentru un ochi neinstruit și cineva fără experiență. Factori precum iluminarea, montura și culoarea metalului, dimensiunea, forma, calitatea tăieturii și prezența fluorescenței influențează nuanța și, implicit, calitatea și prețul unui diamant.

      La AGL, gemologii noștri acreditați utilizează metodele riguroase de gradare GIA ca standard de referință pentru a evalua culoarea diamantelor. De asemenea, întregul proces este efectuat în cel mai neutru context posibil pentru a garanta acuratețea rezultatelor.

      Filipas Raluca