Claritatea Diamantelor și Modul de Gradare

claritatea diamantelor

Claritatea reprezintă unul dintre cei 4C ai evaluării diamantelor, alături de tăietură, culoare și carataj. Acest sistem internațional de gradare a diamantelor a fost inventat și implementat de către Institutul American de Gemologie (GIA) și reprezintă astăzi cel mai riguros standard internațional.

Ce este claritatea diamantelor?

Claritatea diamantelor reprezintă gradul de impurități sau imperfecțiuni apărute în mod natural în structura unui diamant, denumite de către experții gemologi “incluziuni” sau “blemishes” (urme de suprafață).

Instrumente necesare și factorii de influență a gradării

Gradarea clarității unui diamant se realizează de către experți gemologi și constă în examinarea atentă a diamantului folosind o lupă specială care mărește de 10 ori sau cu ajutorul unui microscop.

lupă specială pentru gradarea clarității diamantelor
mircroscop pentru evaluare diamante

Este foarte important de specificat că gradarea clarității unui diamant este influențată de cinci factori: mărimea incluziunii, numărul, locul (poziția) incluziunilor, relieful și natura incluziunilor.

O gradare completă și corectă a clarității unui diamant se poate face numai dacă s-au verificat toți acești factori. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că urmele de suprafață (blemishes) sunt relevante în gradarea clarității doar pentru gradul Flawless (FL) și Internally Flawless (IF).

Care sunt gradele de claritate?

Conform GIA, claritatea diamantelor se împarte în 6 categorii mari, majoritatea având subcategorii, rezultând un total de 11 grade ale clarității.

  1. Flawless – FL– Fără incluziuni și fără urme de suprafață (blemishes) vizibile cu lupa de 10x.
FL
Sursă: GIA, GIA 4Cs Clarity
  1. Internally Flawless – IF – Fără incluziuni și doar urme de suprafață infime vizibile cu lupa de 10x.
IF
Sursă: GIA, GIA 4Cs Clarity
  1. Very Very Slightly Included – VVS1 și VVS2 – Incluziuni minuscule care variază între extrem de dificil (VVS1) și foarte dificil (VVS2) de observat cu lupa de 10x.
VVS12
Sursă: GIA, GIA 4Cs Clarity
  1. Very Slightly Included – VS1 și VS2 – Incluziuni minore care variază între dificil (VS1) și destul de ușor (VS2) de observat cu lupa de 10x.
VS12
Sursă: GIA, GIA 4Cs Clarity
  1. Slightly Included – SI1 și SI2 – Incluziuni semnificative care variază între ușor (SI1) și foarte ușor (SI2) de observat cu lupa de 10x.
SI12
Sursă: GIA, GIA 4Cs Clarity
  1. Included – I1, I2 și I3 – Incluziuni evidente, vizibile cu lupa de 10x.
I1
Sursă: GIA, GIA 4Cs Clarity
I2
Sursă: GIA, GIA 4Cs Clarity
I3
Sursă: GIA, GIA 4Cs Clarity

Pentru gradele VVS, VS și SI utilizarea termenului “Small inclusion” în loc de “Slightly included” este incorectă.

Multe incluziuni și urme de suprafață (blemishes) sunt minuscule, prea infime pentru a fi observate de oricine altcineva în afara unui ochi atrenat, precum cel al unui expert în diamante. Pentru ochiul liber, un diamant de calitate VS1 și unul de calitate SI2 pot părea identice, însă aceste diamante sunt destul de diferite în ceea ce privește calitatea generală. De aceea, evaluarea expertă și precisă a clarității diamantelor este extrem de importantă. La AGL, cei doi experți sunt acreditați GIA și în gradarea diamantelor și pot oferi rapoarte gemologice conform standardelor GIA.

A înțelege cu adevărat ce înseamnă claritatea diamantelor vă ajută să înțelegeți factorii care contribuie la calitatea și prețul diamantelor.

Share:

Filipas Raluca

Postați un comentariu

Your email address will not be published.