Diaspor cu schimbare de culoare sau Zultanite®?

Diaspor brut și fațetat

Diasporul este un oxid natural hidratat de aluminiu, care se găsește în zăcămintele de bauxită și uneori în rocile metamorfice. Este o piatră naturală rară, apreciată pentru caracteristicile optice speciale. Numele de diaspor provine de la cuvântul grec „diaspeirein”/„diaspora”, care înseamnă dispersie.

Acest mineral unic, ce face parte din grupul oxizilor, are o duritate cuprinsă între 6.5 și 7 pe scara Mohs, și a fost descoperit pentru prima dată în anul 1801 în munții Ural din Rusia, urmând a fi transformat într-o gemă de colecție.

Diasporul se găsește în Rusia, Turcia, dar și Afganistan, Myanmar, Ungaria și Statele Unite ale Americii.

Sursă: Zultanite, At the mine.
Sursă: Zultanite, At the mine.
Diaspor brut
Sursă: Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0

Îl întâlnim și sub alte denumiri comerciale, precum Zultanite® sau Csarite® ce sunt rezervate pentru diasporul cu schimbare de culoare, care provine exclusiv din munții Ilbir din Turcia. Acestea se disting prin proprietăți excepționale de schimbare a culorii și au o claritate foarte bună, în contrast cu diasporul care are adesea incluziuni multiple și are mereu schimbare de culoare.

Diasporul cu schimbare de culoare prezintă o paletă relativ restrânsă de culori naturale dinamice, de la verde-oliv, verde-fistic și până la auriu-șampanie, portocaliu-roșiatic sau roz fin.

Diasporul și fenomenul de schimbare de culoare

Fenomenul de schimbare de culoare, presupune o schimbare distinctă a culorii (dintr-o culoare în altă, nicidecum dintr-o nuanță în alta). Această transformare a culorii se produce sub influența diferitelor tipuri de lumină, precum cea fluorescentă (aproximativ 6000K, care este albă) și lumina caldă (aproximativ 3000K, care este galbenă). Este important de menționat că acest fenomen nu are nici o legătură cu lumina UV, fie că vorbim de lungimi de undă joase (SW) sau înalte (LW).

Sursă: The Secret Language of Color, Zultanite in changing light.

Piatra diaspor face parte dintr-un grup restrâns de pietre naturale cunoscute pentru capacitatea lor de a-și schimba culoarea, alăturându-se astfel alexandritului, safirului cu schimbare de culoare, granatului cu schimbare de culoare, spinelului cu schimbare de culoare și fluoritului cu schimbare de culoare. Această caracteristică le face extrem de căutate în lumea colecționarilor și gemologilor.

Pe de altă parte, există și pietre de sinteză care prezintă schimbare de culoare, cum ar fi safirul de sinteză cu schimbare de culoare, cubic zirconia cu schimbare de culoare și sticlă cu schimbare de culoare. Acestea sunt o alternativă accesibilă, menținând totuși o parte din frumusețea și unicitatea pietrelor naturale cu schimbare de culoare.

Sticla cu schimbare de culoare ca diaspor sau zultanit?

Sticla este o imitație a diasporului, dar cu o valoare comercială mult mai redusă, variind între 1 și 10 $ per bucată. Pe de altă parte pentru un diaspor natural întâlnim prețuri ce pleacă de la 20 $ per carat.

Un exemplu de diaspor cu valoare comercială înaltă este montat în colierul creat de Stephen Webster, cunoscut sub numele de “Star Necklace”. Numai piatra este evaluată la 1 milion de dolari și conține cel mai mare Zultanite®extras vreodată, de aproximativ 96.20 carate. Înainte de fațetare, cristalul în forma lui naturală avea o greutate de aproximativ 72.53 grame, iar întregul proces de tăiere a durat 30 de ore pentru a finaliza această piatră magnifică. 

Sursă: Zultanite, A cut above.

Designeri de bijuterii de lux din întreaga lume au creat colecții remarcabile cu Csarite® ca element central. Cel mai mare Csarite® din lume, o piatră cu tăietură în formă de pară și o greutate impresionantă de 121.65 de carate, devine punctul focal al unei linii de bijuterii semnată de Erica Courtney.

Sursă: Europa Star Jewellery, WORLD’S LARGEST KNOWN FACETED CSARITE®

Ce este piatra de sinteză?

Piatra de sinteză este asemănătoare cu o piatră naturală, având aproximativ aceeași compoziție chimică și aceleași proprietăți fizice ca și corespondentul său natural. Cu toate acestea, este important de menționat că există diferențe semnificative între pietrele de sinteză și cele naturale, iar acestea pot afecta valoarea și autenticitatea pietrei.

Pe piața din România, dar și în alte țări, există multe cazuri unde se găsește la vânzare sticlă cu schimbare de culoare prezentată ca fiind Zultanite®, ceea ce este complet incorect.

De ce sticla cu schimbare de culoare nu poate fi niciodată identificată ca Zultanit de sinteză?

Există mai multe motive pentru care sticla cu schimbare de culoare nu poate fi niciodată identificată ca zultanit de sinteză.

În primul rând, sticla cu schimbare de culoare are o compoziție chimică diferită și proprietăți fizice diferite față de zultanitul natural. De exemplu, sticla este monorefringentă, în timp ce diasporul este birefringent, ceea ce înseamnă că lumina se separă în două raze distincte când trece prin piatră.

De asemenea, indicele de refracție diferențiază semnificativ cele două elemente. Sticla are un indice de refracție între 1.470 și 1.700, dar și peste limită, în timp ce diasporul are un indice de refracție între 1.702 și 1.750, cu o birefringență de 0.048.

Greutatea specifică a sticlei este între 2.30 și 4.50, în timp ce greutatea specifică a diasporului este între 3.1 și 3.4. Greutatea specifică reprezintă de câte ori o piatră este mai grea decât apa pe același volum.

Identificarea corectă a sticlei cu schimbare de culoare este crucială în piața gemelor, deoarece aceasta nu poate fi niciodată considerată zultanit sau diaspor de sinteză. O identificarea incorectă poate duce la evaluări eronate ale autenticității și valorii bijuteriei. Prin urmare, identificarea corectă a sticlei cu schimbare de culoare este că aceasta nu poate fi altceva decât un simulant sau o imitație a diasporului.

Subliniem importanța apelării la experți gemologi pentru evaluarea gemelor, în special în cazul unor pietre naturale unice și rare precum este diasporul.

Filipas Raluca

Postați un comentariu

Your email address will not be published.