Puține pietre naturale rivalizează cu frumusețea diamantelor albastre. Printre aceste pietre rare se remarcă și diamantul albastru Tereschenko, având o culoare și o claritate fascinante și tăietură în formă de pară. Este un diamant extrem de rar de tip IIb și al doilea cel mai mare diamant albastru din lume, cu o greutate de 42.92 ct, după diamantul Hope ce are 45.52 ct.
Caracteristici diamant albastru Tereschenko
- Greutate: 42.92 carate (8.584 g)
- Culoare: Fancy Blue (GIA)
- Tăietură: Pară
- Origine: India, mina Kollur
Istoria diamantului Tereschenko
Familia Tereschenko este considerată a fi primul proprietar al diamantului. Inițial, acesta a avut o greutate de 150 ct înainte de tăiere și a fost adus în secret din India, special pentru Mykhailo Tereschenko din Rusia (primul oligarh rus). Deși momentul exact în care Tereschenko a intrat în posesia diamantului rămâne necunoscut, tot ce știm este că piatra apărut pentru prima dată în posesia sa în anul 1913, atunci când l-a lăsat în bijuteria Cartier din Paris.
Potrivit site-ului gem-a.com, numai în 1915, Cartier a primit mână liberă să taie și să monteze diamantul într-un colier. Un bijutier l-a transformat în piesa centrală dintr-un colier împreună cu alte 46 de diamante de diverse culori, forme și dimensiuni cu greutate ce variază de la 0.13 la 2.88 ct și tăieturi precum marchiz, rotund, pară, inimă, dar și culori variate de galben pal, lămâie, aqua, verde persan, galben-auriu, gri, albastru, mov, roz, portocaliu. Acest colier este unul dintre cele mai spectaculoase bijuterii din istoria Casei Cartier.
În 1916, înainte de Revoluţia bolşevică, diamantul a fost scos în secret din Rusia. Totuși, anumite surse susțin că Tereschenko ar fi fugit în Norvegia cu diamantul, după ce a fost eliberat din închisoare. Există mai multe teorii cu privire la parcursul diamantului, însă nu suficiente pentru a ști cu exactitate ce s-a întâmplat cu adevărat. Unele spun că Tereschenko ar fi vândut diamantul unui cumpărător anonim, în timp ce se afla în exil în Paris. Cert este că, după ce a dispărut mai bine de 75 de ani, diamantul albastru Tereschenko a reapărut la o licitație în Geneva a casei Christie, în Noiembrie 1984. Și în acel moment, Tereschenko murise deja de aproape 30 de ani.
Diamantul albastru Tereschenko devine Mouawad Blue
Institutul Gemologic al Americii (GIA) l-a evaluat și certificat drept un diamant fancy blue, tip IIb, după care a fost supus licitației, urmând să fie vândut lui Robert Mouawad, un milionar om de afaceri de origine libaneză, dealer de diamante și deținătorul unui imperiu al bijuteriilor, pentru impresionanta sumă de 4.6 milioane dolari. La vremea respectivă, acele milioane de dolari au reprezentat cea mai mare sumă platită vreodată de către cineva pentru un diamant achiziționat la o licitație. Astăzi, se estimează că valoarea diamantului ar fi de cel puțin 10 ori mai mare decât cea plătită de Mouawad la licitația din 14 noiembrie 1984.
Inițial cunoscut sub numele de diamantul albastru Tereschenko, acum poartă numele de diamantul Mouawad Blue, iar locul din care a fost extras nu este cunoscut nici până la această data, însa se crede că ar avea origine indiană. Se poate să fi fost descoperit în India, lângă Golconda, în mina Kollur din districtul Guntur al Andhra Pradesh (care, la acea vreme, făcea parte din regatul Golconda), în secolul al 17-lea. Această mină este renumită ca fiind o sursă importantă de diamante colorate și de mari dimensiuni.
Legenda ar spune că, piatra ar fi fost furată pe la sfârșitul sec. 19 – începutul sec. 20, din ochii unei statui sculptate a zeiței Sita, soția lui Rama, al șaptelea Avatar al lui Vishnu, și apoi expediată în Europa. Totuși, acest lucru nu a fost dovedit. Potrivit Asociației Britanice de Gemologie, la începutul sec. 20, ziarele au venit cu multiple variații cu privire la povestea diamantului albastru Tereschenko. Unele au relatat cum ca diamantul se afla în Rusia încă din sec 17-lea, de pe vremea lui Petru cel Mare, în timp ce altele au insistat pe ideea că diamantul ar fi fost văzut pe degetul lui Buddha într-un templu hindus.
Diamantul albastru Tereschenko este o piatră fără comparație, care continua să fascineze chiar și în ziua de astăzi. Pentru cei pasionați să afle mai multe despre gemologie, pe blogul AGL poți descoperi secretele ascunse ale pietrelor naturale.